KolttaKino 70 & Sápmi SpeechKaraoke & Sápmidisco

Keskiviikko 12.6., 17.00-23.00 Tenho Restobar, Helsinginkatu 15, Helsinki, Suomi suomi Kolttakulttuurisäätiö

Puhetta, elävää kuvaa ja musiikkia kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Illan aloittaa kolttasaamelaisten elokuvien Kolttakino, ilta jatkuu Sápmi SpeechKaraokella ja päättyy saamelaisen dj-kollektiivi Article3:n sápmimusiikin hypnoottiseen otteeseen.

Klo 17.00-19.00 Kolttakinon ohjelmisto koostuu kolttasaamelaisten uudelleen asuttamisen aikaan, josta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Kolttakino esittää mm arkistojen aarteita Yleisradion ohjelmistosta:

Tuleeko sevettiläistä?
Miltä näytti kolttien historian ja tilanne 30 vuotta uudelleen asutuksen jälkeen?
Suomi, 1980, 53’, Ohjaus: Aila Rantala Musiikki: Leo Gauriloff, Kieli: suomi

Sydämeni pohjasta
Vassi Semenoja kertoo näkemyksiään maailmanmenosta.
Suomi, 1981, 10’, Ohjaus: Pirkko Frank-Arkimies, Kieli: suomi

Kolttarokkia Lapissa
Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila toimi nuorten esikuvana jo rockvuosinaan.
Suomi, 2010, 17’, Ohjaus: Olli Laine, Kieli: suomi

Ohjelmanmuutokset ja lisäykset ovat mahdollista.

Kolttakino on vakiinnuttanut asemansa kolttasaamelaisten elokuvien, lyhytelokuvien ja dokumenttien elokuvatapahtumana, joita on järjestetty pääasialisesti koltta-alueella Sevettijärvellä ja Nellimissä, mutta myös Helsingissä ja Tuusulassa.
Kolttakinon järjestää Kolttakulttuurisäätiö, jonka tehtävänä on huolehtia kolttakulttuurin sekä koltansaamen kielen elinvoimasta. Säätiö pyrkii varmistamaan kolttakulttuurin jatkuvan kehityksen sekä kielen säilymisen tuleville sukupolville.

Klo 19.30-23.00 Sápmi SpeechKaraoke & Sápmidisco by Article3

Helsinkiläinen Speech Karaoke eli puhekaraoke, jos laulun sijaan listalta valitaan puhe! Puhekaraoke on ajatuksia herättävä ja sivistävä konsepti, jossa puhekaraokepuhuja pääsee sanallistamaan kokemuksia, pitämään legendaarista palopuhetta tai vaikkapa osan elokuvan monologista. Karaokessa juontaja kutsuu puhujan lavalle, joka lukee alkuperäisen puheen rytmillä värjäytyvää tekstiä videolta ja puhuu sitä kuulijoille.

Vuonna 2018 järjestettiin ensimmäinen puhekaraoken \\\”Sápmispeech\\\”, jota varten kerättiin yli 20 saamelaisteemaista puhetta, joissa käsitellään mm. maaoikeuksia, kulttuurista omimista, ILO 169-sopimuksen ratifioimista, rakenteellista väkivaltaa suomalaisilta saamelaisia kohtaan sekä Saamelaiskäräjien roolia ja oikeuksia. Vakavista teemoista huolimatta kyseessä on leikkisä ja hauska osallistava taideteos, jota rytmittää puheiden välissä musiikkia soittava deejii. Puhekaraokessa voi myös vaan kuunnella, jos ei uskalla tulla lavalle. Speech Karaoke tukee Suomen Kulttuurirahasto.

Karaoken lomassa illan musiikista vastaa saamelainen DJ-kollektiivi Article3.

Tapahtumapaikkana toimii
Ravintola Tenho Restobar, Helsinginkatu 15, 2. krs

Tsekkaa myös https://www.facebook.com/tenhorestobar/ & http://www.ravintolatenho.fi sekä https://www.facebook.com/artihkkal3/
Tenho Restobar, Helsinginkatu 15, Helsinki, Suomi Reittiohjeet
Tapahtuma ei ole esteetön, Tenho Restobar sijaitsee 2. kerroksessa.

Jaa

Jaa tämä linkki ystävillesi